menu

Jak se nespálit opalovákem

Každý netrpělivě vyhlíží příchod léta, času dovolených a slunění se u moře. Slunce má nejen pozitivní vliv na naši náladu, ale jeho paprsky stimulují v pokožce tvorbu vitamínu D, který je nezbytný mimo jiné pro správné fungování nervové soustavy. Sluneční záření v přiměřeném množství je pro naše tělo tedy nepostradatelné. Není ale třeba dodávat, že v množství nadměrném je nebezpečné, tento fakt je už dávno znám. Spáleniny, alergie, loupající se kůže a stárnutí pleti jsou nepříjemné a někdy bolestivé následky, ale ne ty nejhorší. Že k létu patří opalovací krém je tedy jasné. Méně jasné je, jak si vybrat ten správný.

Nejlepší bude začít od začátku a připomenout si základní fakta. Existuji dva typy ultrafialového záření – UVA a UVB. Jednoduše řečeno, UVB způsobuje spáleniny, UVA zapřičiňuje předčasné stárnutí pokožky a tvorbu vrásek. Jako ochrana existují dva hlavní typy opalovacích krémů - s chemickým a s minerálním (fyzikálním) filtrem.

Opalovací krémy s chemickým filtrem se vsakují do pokožky, chemické látky v nich obsažené pak absorbují UV záření a neutralizují ho. Většiou jsou svým složením „vyladěné“ na UVB, proti UVA nejsou příliš účinné. Obecně mají jejich složky (např. avobenzon, benzofenon, octilsalate, octocrylene, homosalate, octinoxate) různé negativní dopady na pleť, často zapřičiňují její podráždění a alergické reakce. Především ale tím, že se vstřebávají do pokožky, pronikají také dále do těla, kde se hromadí ve vnitřních orgánech. Některé pak ve vyšší koncentraci mohou například narušit funkci hormonálního systému.

Opalovací krémy s minerálním filtrem fungují na principu odrážení UV záření díky fyzikálním vlastnostem složek jako oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Záření se tedy do pokožky vůbec nedostane, minerální filtry proto chrání stejně dobře proti UVB i UVA. Nepronikají do pokožky, naopak vytvářejí na jejím povrchu štít v podobě tenkého filmu. Tím odpadá riziko ovlivnění vnitřních orgánů a rovnováhy v těle. Uvedené složky jsou ale také celkově mnohem méně agresivní, nezpůsobují podráždění, nejsou alergenní ani komogenní (nezpůsobují nebo nezhoršují akné).

SPF aneb nepodléhejte mýtu

Asi většina spotřebitelů považuje ochranný faktor za jediné měřítko kvality krému, což je bohužel pohled velmi zkreslený. Běžně se označuje zkratkou SPF (Sun Protection Factor) případně LSF (Lichtschutzfactor), nejčastěji lze narazit na hodnoty SPF 15, SPF 30 a SPF 50. Tato čísla ale není možné chápat jednoduše jako „sílu“ krému. Hodnoty SPF určují, jak dlouho můžete s konkrétním ochranným krémem bezpečně zůstat na sluníčku. Doporučená denní „dávka“ opalování je kolem 15 minut. Faktor 15 znamená, že tuto dobu prodlužuje na 15-ti násobek, což je 225 minut čili 3-4 hodiny. Pokud si však účinnost vyjádříme jako podíl odfiltrovaného UV záření, dostaneme pro hlavní SPF tuto tabulku:

  • SPF 15 - 93 %
  • SPF 30 - 96,7 - 97,4 %
  • SPF 50 - 98 %
  • SPF 50+ - 98,3 %

Jak je vidět, u SPF 30 se doba doporučeného opalování zvýšila oproti SPF 15 dvakrát, ale rozdíl v míře filtrování záření činí 3-4%. Co z těchto čísel vyplývá? V první řadě vidíme, že pro zajištění bezpečnosti je potřeba odfiltrovat přinejmenším 90% síly slunečních paprsků. Snadno si lze domyslet, jak „rozumné“ je vystavit se sluníčku bez jakékoliv SPF ochrany.

Především se ale ukazuje, že často má větší vliv způsob použití krému než hodnota jeho SPF. Když se na dovolené u moře ráno namažete krémem SPF 50 s dobrým pocitem, že jste si zajistili celodenní ochranu, není jisté, že máte skutečně vyhráno. Pokud se budete v průběhu dne intenzivně koupat, potit, několikrát se osprchujete a případně ještě použijete na tělo další kosmetické prostředky, vaše ochrana se může rychle ztratit. V každém případě je proto lepší aplikaci opalovacího krému během dne zopakovat, případně používat nějaký skutečně vysoce kvalitní s velmi dobrou odolností.

Jak tedy vybírat

Jaký opalovací krém tedy vybrat? Vyšším SPF samozřejmě nic nezkazíte, ale jak už víme, nelze se spokojit jen s tím. V každém případě je lepší zaměřit se na krémy s minerální ochranou, ani nápisem „mineral protection“ na obalu to ale nekončí. Protože jsou tyto prostředky zpravidla výrobně dražší, řada producentů se uchyluje k triku a dodává krémy, které kombinují minerální a chemickou složku. Mohou je pak propagovat jako minerální, ovšem uvedeným problémům s chemickými látkami se v tomto případě nijak nevyhnete.

I čistě minerální krémy mají své slabiny. Jedná se zejména o estetický dojem, protože vytvářejí na pokožce bílý film, který se nevsakuje. Protitahem výrobců bylo použití oxidu titaničitého v podobě nanočástic. Krém je pak sice čirý, ale naneštěstí se snižuje ochrana proti UVA záření. Jako nejlepší se proto jeví prostředky, které obsahují kombinaci těchto nanočástic a oxidu zinečnatého. Krém je průhledný a přitom se nesnižuje jeho účinnost ani proti UVA. Skutečně špičkové výrobky budou navíc obsahovat prospěšné přidané složky jako antioxidanty, které pokožku dále chrání a napomáhají její regeneraci.

Jednoznačně doporučit lze poohlédnout se po opalovacích krémech voděodolných nebo určených pro sport. Jak už bylo řečeno, sebelepší prostředek je k ničemu, pokud ho spláchne první vlna nebo odplaví pot. Důležité je také věnovat náležitou pozornost jeho aplikaci na pokožku, kterou je v případě minerálních krémů optimální provádět 15-20 minut před opalováním (u chemických 20-30 minut).

Přese všechno je ale nakonec třeba připomenout, že jakákoliv ochrana před slunečním zářením je lepší než žádná.

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty