menu

Epilace aneb nejen hubnutí je do plavek třeba

Tak tu už několik týdnů máme tropy. Jak jindy přemýšlíme, co si vezmeme na sebe, v posledních dnech se spíše ptáme, co si ještě sundat, aby nám nebylo takové horko. Pánové si s tím, jako se spoustou jiných věcí, hlavu příliš nelámou. Pro nás dámy ale i výměna dlouhých kalhot za kraťásky obnáší důkladnou přípravu. Když máme ukázat kůži, musí to být kůže krásně hladká – a bez chloupků.

Vysvětlovat, že depilace a epilace nejsou to samé, je dnes snad už nošením sov do Atén. Ale přesto, pro jistotu - při depilaci se odstraňuje jenom viditelná část chloupků, epilace při správném provedení odstraní celý chloupek včetně kořínku. Výhoda epilace je zřejmá, pokožka vydrží hladká mnohem déle, tento výsledek má ovšem svoji cenu. Tou je menší než malé množství utrpení, které epilační proces provází. Ženy jsou však od přírody odvážné, proto obliba epilace neustále vzrůstá. Jistý vliv na tento trend má tedy asi i fakt, že šetrnost epilačních prostředků se zvyšuje zatímco jejich cena postupně klesá.

Epilace voskem

Nebudeme si nic zastírat, epilace voskem skutečně bolí. Bolestivost však zpravidla klesá při každém dalším použití, jde o zvyk a také natrénování správné techniky. Technika je celkově důležitá i pro kvalitní výsledek, nejedná se však o nic, co by žena nedokázala zvládnout sama doma. Na straně pozitiv stojí v první řadě výsledný vizuální efekt, ale také ošetření, které se pokožce dostane. Kvalitní vosk je vlastně druh mechanického peelingu, pomůže odstranit šupinatou odumřelou vrstvu kůže, případně i drobný zánět na jejím povrchu. V závislosti na „pracovní“ teplotě použitého vosku se rozlišuje studená, teplá a horká epilace.

  • Studená epilace je rychlá ale méně účinná než ostatní typy. Používají se k ní pásky s voskem, které stačí zahřát v dlaních a přilepit na kůži. Pak zbývá jen odrhnout je proti směru růstu chloupků.
  • Epilace teplým voskem je nejoblíbenější a vhodná do domácích podmínek. Hlavní nevýhodou tohoto způsobu je bolest, nedá se úplně doporučit pro podpaží, oblast bikin nebo na horní ret. Dává ale velmi dorbý výsledek a na způsobené utrpení můžeme na pár týdnů zapomenout.
  • Epilace horkým voskem má nejlepší výsledky, hrozí tu však popálení (kvůli teplotě vosku), a proto se provádí především v kosmetických salonech. Co do výsledku je nejlepší, nutnost navštívit salon ale pochopitelně znamená vyšší cenu.

Epilace cukrovou pastou

Epilace cukrovou pastou se doporučuje pro citlivější místa a na jemnější chloupky či obecně pro citlivější dámy. Není tak bolestivá jako aplikace vosku, výsledný efekt je přitom velmi slušný. Na chloupky můžete zapomenout na další 2-3 týdy. Oproti vosku se pasta také snadněji smývá, postačí k tomu teplá voda, zatímco pro odstranění vosku je třeba použít mastný krém nebo olej. Cukrovou pastu lze považovat za vhodný kompromis mezi bolestivostí a náročností aplikace a dobou, po kterou se zbavíme nežádoucího ochlupení. Z tohoto důvodu její obliba v posledních letech rychle roste.

Jak se na epilaci připravit

Už několikrát bylo zmíněno, že kvalita epilace závisí na technice, jakou je prováděna. Pro nejlepší efekt lze doporučit následující postup. Několik dní před epilací je vhodné použít tělový peeling. Bezprostředně před samotnou epilací pak omyjte potřebné zóny a zbavte je přirozené mastnoty. Určitě neuškodí ani teplejší sprcha pro rozšíření pórů. Epilaci jako takovou už je ale třeba provádět na suché pokožce. Nezapomeňte, že délka odstraňovaných chloupků by neměla přesáhnout 5 milimetrů. Příliš dlouhé chloupky je lepší ostříhat, už jen proto, že tím významně snížíte bolestivost celého procesu. A samozřejmě si nezapomeňte přečíst doporučení výrobce a dodržovat správný postup použití epilačního výrobku.

Výhody epilace oproti depilaci

Hlavní výhodu jsme už uvedli, epilace odstraní chloupky na delší dobu. Důležité je ale také uvědomit si, že kosmetická depilace pomocí krémů a gelů je vlastně chemickým „odchlupením“ pokožky. Provázet ji může zarudnutí a alergické reakce, určitě není příliš vhodná na nejcitlivější partie. Epilační vosky a pasty fungují v podstatě na mechanickém principu a není důvod, aby obsahovaly jakékoliv nevhodné látky. Naopak, zpravidla jsou obohaceny o složky jako jsou oleje a vitamíny, které budou mít příznivý účinek na pokožku, její hebkost a zdraví.

Pokud tedy jde o epilaci, lze experimentování jen doporučit. Jistě si brzy najdete způsob, který Vám osobně bude nejlépe vyhovovat. Snad jsme tímto článkem dodali odvahu i dámám, které se epilace zatím bály. Jim i ostatním připomínáme moudrost předků, že pro krásu se musí trpět, ale všeho s mírou.

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty