ELOBlog

Perlový prášek v kosmetice - využití a přínosy

Kosmetické trendy jsou často roztodivné. Zatímco bez některých ingrediencí by se kosmetika nemohla obejít, jiné jsou značně exotické. Některé zažijí období velké popularity, aby se pak vytratily, jiné si najdou svoje trvalé místo. K těm na první pohled zvláštním patří perlový prášek, který se v poslední době zařadil mezi kosmetické hvězdičky. Jestliže si přečteme, že ten a ten produkt obsahuje perlový prach, vyvolá to zpravidla dojem luxusu a většinou také zvědavost, co že to je vlastně za zázračný přípravek. Podíváme se proto na tuto složku trochu blíže.

Co je perlový prášek

Jeho používání, možná trochu překvapivě, není ani zdaleka nějakou horkou novinkou. Ke zkrášlování se používal už od nepaměti prakticky všude, kde byly perly k nalezení, od starého Egypta po císařskou Čínu. Všude tam věřili, že pozitivně ovlivňuje pokožku a celkově působí jako omlazující prostředek. Zajímavé je, že většinou netvořil součást kosmetických přípravků, ale byl užíván vnitřně jako příměs stravy. Jednalo se přirozeně především o libůstku vznešených dam, perly pochopitelně vždy patřily k luxusnímu zboží.

Zatímco pro potřeby královen sloužily perly nejvzácnější, které dokládaly jejich postavení, v současnosti se k výrobě perlového prachu zpracovávají ty, které nedosahují kvality potřebné pro použití ve šperkařství. Prášek se připravuje z perel sladkovodních i mořských. Ty se nejprve sterilizují horkou vodou, a potom jsou rozemlety na jemný prach. Jak je vidět, jedná se o zcela jednoduchou proceduru a perlový prach je tedy přesně tím, co název naznačuje. Hlavně však se z poněkud zhýralého symbolu neomezeného luxusu stala skutečně účinná složka, jejíž využití je podloženo moderními poznatky.

Moderní pohled na perlový prach

Jak známo, perla se utváří uvnitř ústřice, když dovnitř pronikne cizí těleso, například zrnko písku. V důsledku obranné reakce začne ústřice vylučovat perleťovou hmotu, která vrstvu po vrstvě cizorodý prvek obaluje. Tato perleťová hmota přitom obsahuje dvě hlavní stavební složky - aragonit a konchiolin – plus mnoho esenciálních aminokyselin ale také železo, měď, hořčík a draslík.

Aragonit obsahuje přírodní vápník a kalcium. Konchiolin, který perlám dává jejich třpyt, je bohatý na bílkoviny, které jsou rychle vstřebatelné. Zajímavé je, že složení konchiolinu je velmi podobné složení keratinu v naší pokožce, který přispívá ke vzniku ochranné vrstvy pleti a podporuje buněčný metabolismus. Je prokázáno, že konchiolin má mnoho přínosných vlastností:

  • Urychluje obnovu buněk epidermu
  • Aktivuje proces regenerace pleti
  • Obnovuje ochranné funkce pokožky
  • Vyživuje a hydratuje pokožku
  • Zesvětluje tón pleti a zlepšuje její strukturu

Kosmetika s perlovým práškem

Z výčtu těchto vlastností je zjevné, že perlový prášek má v kosmetice značné a široké využití. Nejčastěji se přidává do omlazujících krémů pro zralou pleť, kde se uplatňují jeho regenerační schopnosti. Hodí se také do kosmetiky určené pro hydrataci pokožky, protože podporuje tvorbu kolagenu a zvyšuje bariéru pokožky bránící ztrátě vlhkosti.

Mechanické vlastnosti drobných částeček prášku jsou ideální pro pleťové peelingy, zejména ty určené pro suchou a citlivou pleť. Jeho další rolí je zesvětlení a rozjasnění pokožky. Snižuje totiž pigmentaci kůže tím, že potlačuje enzym zodpovědný za produkci melaninu. Perlový prášek najdete také ve složení mnoha přípravků dekorativní kosmetiky, jako jsou jemné pudry nabo minerální make-upy. Ojedinělé není dokonce ani přidávání prášku do bělicích zubních past.

Na místě je také říci, že ne vždy je perlový prach prospěšný. Nehodí se například pro mladé slečny s tenkou, jemnou pletí, kterou by jeho drobné ale pevné částečky mohly příliš dráždit a poškozovat.

Domácí využití perlového prachu

Perlový prášek je možné zakoupit také samostatně a vylepšit si jím svoji kosmetiku podomácku. Dá se smíchat s téměř všemi prášky, oleji a jinou běžnou kosmetikou jako čisticími přípravky na pleť, micelární vodou a podobně. Můžete jej také použít k přípravě masky na obličej, jako jemný zvýrazňovač nebo dokonce jako minerální pudr či bázi pod make-up.

Perlový prášek a certifikáty kosmetiky

Podobně jako včelí produkty, perlový prášek je z hlediska řady certifikátů přírodní kosmetiky nepřípustný, protože se nejedná o složku rostlinného nebo nerostného původu. Kosmetika s perlovým prachem proto často nemůže nést doklad kvality v podobě některého ze známých certifikátů, z praktického pohledu ale splňuje stejně přísná kritéria. Lze říci, že (ne)zařazení perlového prášku mezi přírodní složky je spíše otázkou vkusu, rozhodně jej nelze srovnávat se škodlivými chemickými látkami, proti kterým je přírodní certifikace svojí podstatou namířena. Je také nutno podotknout, že perly, z nichž se prášek připravuje, by jinak putovaly do odpadu, nějaký návrat do přírody už není samozřejmě možný. Využití v podobě prachu tedy aspoň dává jejich vylovení smysl.