menu

Vrásky jsou tu s námi

Vrásky jsou tu s námi

Hned na úvod si řekněme to nejhorší - vznik vrásek je přirozený a nevyhnutelný proces a nikdy se jim zcela nevyhneme. Naštěstí ale můžeme dodat, že tento proces lze docela významně ovlivnit, a o tom si teď povíme něco víc.

Důvodů vzniku vrásek je více, tím nejvýznamnějším je úbytek kožního kolagenu. Tento protein se v těle tvoří přirozeně a je hlavní hmotou tvořící pojivové tkáně. Z tohoto důvodu se ve značném množství vyskytuje právě v pokožce, a na její kvalitu má proto zásadní vliv, pokožka mu vděčí za svoji pružnost a pevnost. S věkem ovšem produkce kolagenu klesá, což vede k dobře známým nepříznivým důsledkům. Pleť ztrácí svoji kyprost a elasticitu, nedokáže už tak dobře odolávat gravitaci, jejímž vlivem poklesne a tím se v ní vytvoří vrásky.

Dalším významným negativním faktorem je UV záření, tedy vliv slunce. Sluneční paprsky (stejně jako UV zářiče v soláriu) urychlují proces stárnutí pokožky tím, že narušují pojivové tkáně v jejích hlubších vrstvách. Dochází tak ke stejnému efektu jako při omezení produkce kolagenu, jen mnohem dříve než by odpovídalo věku a přirozeně tím více, čím více pleť slunci vystavujeme. 

Dotřetice je tu nedostatečná hydratace pleti, která je sice také průvodním jevem stárnutí, ale zdaleka nejen toho. Důležitou roli tu hraje také životospráva, velký vliv má individuální typ pokožky. Pokožka s nedostatkem tekutin se chová jako vysychající jablko, při jehož zcvrkávání se na povrchu také objevuje čím dál více "vrásek" a rýh.

Z uvedených důvodů také snadno pochopíme, proč jsou vrásky nejhorším problémem právě tam, kde nám nejvíc vadí, to znamená na obličeji. Ten je nejvíce vystaven nepříznivým vlivům jako UV záření, zároveň je pokožka na něm slabší než na jiných místech těla a nachází se tu nejvíce namáhaná místa jako okolí očí či úst. I když svaly tu nejsou tak silné jako třeba na nohou, vykonávají neustále tisíce drobných pohybů a na pleť tak kladou vysoké nároky.

Co si z tohoto výčtu můžeme odnést? Ukazuje nám, že boj roti vráskám je třeba vést informovaně a s rozmyslem. Omlazující péče pro pleť je jedním z pilířů kosmetiky a beauty odvětví vůbec. Nabídky někdy až téměř zázračných přípravků a procedur se valí ze všech stran a není asi třeba zdůrazňovat, že se často jedná o produkty a zákroky finančně značně nákladné. Nejen že není problém za ně utratit velké peníze, horší je, že jsou tyto peníze často utraceny téměř zbytečně.

Hydratující aloe vera

Pokud vám ještě nebylo 30, drahé anti-age krémy a séra na 99% nepotřebujete. Co naopak potřebujete určitě, a nikdy tím nic nezkazíte, je zdravý životní styl včetně správné stravy a dostatku pohybu. Zdaleka nejvýznamnějším způsobem boje proti vráskám bude v tomto věku ale správná ochrana před sluncem. A to i přesto, že jste si možná na sobě nepovšimly ještě ani té nejmenší vrásky. Budete-li pleť dlouhodobě "týrat" nadměrným sluněním bez patřičné ochrany, dříve či později se to vrátí jako bumerang (o zdravotních rizicích ani nemluvě).

Vhodně zvolený, opravdu kvalitní opalovací krém v tomto období většinou přinese větší užitek než jakýkoliv speciální anti-age produkt, navíc efekt nepoškozené pleti se bude příznivě projevovat i ve vyšším věku. Stačí přidat pravidelné čištění pleti a základní hydrataci a na vrásky můžete ještě na dlouhé roky zapomenout. 

Po 30 se budete muset pomalu začít poohlížet po dalších kosmetických prostředcích, pořád ale není potřeba skočit po všem s nápisem "proti vráskám". Na prvním místě by pořád měla být hlavně ochrana pleti, která je rozhodně účinnější a snazší než různé způsoby napravování už napáchaných škod. K pravidelné hydrataci a dobré sluneční ochraně přidejte hlavně ochranu proti dalším nepříznivým vlivům prostředí. Zejména ve městech je vzduch plný neviditelných škůdců v podobě nejrůznějších zplodin a prachu.

Rozhodně tu je proto místo na ochranný krém s antioxidanty, výborně ale může posloužit i jen dobře zvolený makeup. Kvalitní makeup, podkladová báze či BB krém nejen zkrášlí, ale dokáží pleť i chránit a hydratovat. Kvalitní tu ovšem neznamená to samé co drahý. Mnoho drahých makeupů obsahuje řadu syntetických složek, které sice dokáží vylepšit pigment nebo zvýšit odolnost, činí tak ale za cenu vysušování pleti a narušování přirozených procesů v ní včetně funkce její ochranné bariéry. Proti nim stojí přírodní makeupy, které těmito nežádoucími efekty netrpí a v současnosti jsou už natolik propracované, že si nijak nezadají ani ve svých základních vlastnostech, tj. v kvalitě líčení. 

Pečující krém

V určitém věku přirozeně nastane potřeba sáhnout i po skutečně speciálně vyvinutých anti-age prostředcích - krémech, sérech, olejích a podobně. Stále však platí, že základem péče by měla být dobrá ochrana pleti a optimální hydratace. Stejně jako to, že se nevyplatí vyměnit rychlý a extra silný efekt za dlouhodobý výsledek. Pleť je živý organismus a nelze od ní očekávat neustálé zvyšování výkonu. Můžeme ho sice krátkodobě hodně vybudit, o to více však bude vyčerpaná později. I tady je proto vhodnější volit produkty na bázi přírodních ingrediencí, které působí především jako podpora a posílení přirozených mechanismů v pokožce. Efekt sice zpravidla není tak rychle patrný, za to je však dlouhodobě udržitelný.

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty