ELOBlog

Krásnější pleť s vitamínem A

Ještě ze školy si asi pamatujeme, že vitamín A je dobrý pro oči. Na tomto faktu se nic nezměnilo, určitě vás ale neučili, že tento vitamín dokáže kouzla také s pletí.

Než se ale dostaneme blíže k tomuto tématu, řekněme si nejprve několik technických údajů. Vitamín A je souhrnné označení docela početné řady příbuzných organických sloučenin. Z těch známějších a pro nás důležitějších sem patří například retinol, retinal, retin-A nebo beta-karoten. Pokud se více zajímáte o zdravou stravu, bude vám asi také známo, že nadměrný příjem tohoto vitamínu má dosti nepříjemné účinky od bolestí hlavy po toxické působení na játra (je-li ho opravdu moc).

Z tohoto důvodu je často považován za kontroverzní a zůstává ve stínu svých populárnějších "příbuzných" jako je vitamín C. Přesto je pro zdraví nepostradetelný, a když přijde na jeho účinky v péči o pleť, lze hovořit o malém zázraku. Je prostě jen potřeba mít na paměti známou pravdu, že všeho moc škodí.

Vitamín A v kosmetice

Stručně shrnuto, vitamín A je vynikající přírodní složkou pro omlazení pleti. Pokud jde o anti-age účinky, jen málokterá jiná kosmetická ingredience mu může konkurovat. Opět trochu technickou řečí, látky ze skupiny vitamínů A inhibují (omezují jejich funkci) enzymy, které ovlivňují rozpad kolagenu, a současně zvyšují obnovu kožních buněk. Ve výsledku to znamená, že pleť je "kvalitnější", objeví se na ní mnohem méně vrásek, které vznikají právě v důsledku úbytku kolagenu.

V další roli se vitamín A objevuje jako prostředek pro potlačení akné, napomáhá totiž rozpouštění kožního mazu a zmenšuje póry. Ve správné formě a dávkování tak může vykouzlit zdravě růžovou, krásně rozzářenou pleť.

Beta-karoten (provitamín A)

Provitamíny jsou vlastně polotovary vitamínů. Znamená to, že se v těle přeměňují na daný vitamín, v případě beta-karotenu na vitamín A. Beta-karoten je vhodný především proti problémům sužujícím pleť jako jsou akné, ekzémy a psoriáza, dále dokáže ulevit suché a šupící se pokožce. Jedná se také o silný antioxidant, chrání proto pokožku před slunečním zářením.

Retinal

Retinal je aldehydovou formou vitamínu A a pro pleť jednou z nejúčinnějších. Právě on je mocným bojovníkem proti vráskám. Naneštěstí i v menších dávkách může pleť dráždit, v kosmetických produktech se proto používá poměrně omezeně. Při velmi dobře nastaveném dávkování a opatrném užívání zejména v nočních krémech ale může posloužit velmi dobře.

Kyselina retinová

Tato kyselina je syntetickým derivátem vitamínu A. Při aplikaci na pokožku ji tělo může okamžitě zužitkovat, aniž by ji nejprve přeměňovalo na vitamín A. Efektivně brání rozpadu kolagenu vlivem UV záření, eliminuje dopady slunečního záření na stárnutí pokožky a dokonce brzdí množení prekancerózních buněk. Pro své významné účinky je zařazena mezi léčiva a přípravky, které ji obsahují, jsou k dostání jen na předpis.

Silné působení s sebou nese i negativní dopady, může způsobovat zánět, šupení a loupání pokožky. Rozhodně se nejedná o účinnou látku vhodnou k běžnému použití v kosmetické péči. I když při srávné aplikaci jako léčivý prostředek může pleť viditelně omladit a na pohled zlepšit, je na místě opatrnost. Z různých zkušeností se zdá, že zatímco krátkodobě má viditelný příznivý efekt, způsobuje zároveň okem nepostřehnutelné poškození pleti, které může v dlouhodobém důsledku vést k nepříjemným potížím včetně například náchylnosti k růžovce (rosacea).

Retinol

Retinol je alkoholová forma vitamínu A. Představuje méně dráždivou formu kyseliny retinové, proto se také v kosmetice používá nejčastěji. V přirozené formě se nachází například ve vaječných žloutcích a oleji z rybích jater.

V těle se retinol ukládá do chvíle, než je ho potřeba. Při aplikaci na pokožku se přeměňuje na kyselinu retinovou a pomáhá eliminovat vliv volných radikálů, zvyšovat množství kolagenu a zlepšovat obnovu buněk. Jinými slovy, přináší pleti lepší kvalitu, potlačuje akné a pomáhá snižovat poškození způsobené UV zářením.

Hydroxypinacolone retinoate (HPR)

HPR patří k nové generaci retinoidů. Jedná se o ester kyseliny retinové, vyznačuje se tedy velmi podobnými účinky jako ona, ovšem bez negativních dopadů. Je proto skvělým kandidátem na kosmetické využití, v současnosti se objevuje v těch nejinovativnějších produktech přírodní kosmetiky. 

Na rozdíl od kyseliny retinové se ve standardních testech neprokázalo podráždění pleti ani po 21 dnech nepřetržitého užívání. Oproti retinolu a jeho derivátům má tu výhodu, že se nemusí přeměňovat na biologicky aktivní formu, váže se přímo na retinoidové receptory a vyvolává okamžitou odezvu v buňkách.

Retinol

Přírodní zdroje vitamínu A

V ovoci a zelenině se vyskytují provitamíny A, které se v těle přeměňují na retinol. Některé rostlinné oleje obsahují značně vysoké koncentrace dalších forem tohoto vitamínu, mezi nimi olej šípkový, avokádový, meruňkový nebo olej z plodů rakytníku. Tyto oleje zprostředkovávají pleti všechny výše uvedené pozitivní účinky vitamínu A bez vedlejších účinků vyvolávaných přímým použitím kyseliny retinové a syntetického retinolu.

Zdravotní dopady a doporučení

Jak už bylo řečeno, vitamín A je dvousečná zbraň, výborné kosmetické účinky můžou být vyváženy nepříjemnými vedlejšími efekty. Kosmetiky s tímto vitamínem není rozhodně třeba se bát, je ale vhodné držet se určitých zásad.

Kosmetické produkty s vitamínem A je vhodné začít používat postupně. Pokožka si tak je schopna vytvořit nové receptory, které se postarají o zpracovní zvýšeného množství vitamínu. 

Užívání přípravků s vitamínem A nelze doporučit v době těhotenství a kojení nebo pokud těhotenství plánujete.

Je třeba dbát nejen na množství vitamínu A, který vstřebáváte, ale i na vhodné rozložení v čase. Běžným užíváním kosmetiky s retinolem k předávkování nedojde, pokožka se ale může stát citlivějí na poškození slunečním zářením. Produkty s vitamínem A je proto vhodnější zařadit jako noční péči, ve dne pak dopřát pleti dostatečnou hydrataci případně ochranu účinným opalovacím krémem. 

Některé studie naznačují možný vliv formy známé jako retinyl palmitate na rozvoj kožních nádorů při vystavení pokožky slunci. Tento vliv není jednoznačně prokázán, je však vhodné na tuto možnost upozornit. Zejména z důvodu, že až 30% běžných opalovacích prostředků tuto formu vitamínu A obsahuje.

Studie v International Journal of Toxicology z roku 2002 poukázala na spojitost mezi toxickými efekty v játrech a látkou zvanou BHT. BHT (butylated hydroxytoluene) se spolu s parabeny často používá jako stabilizátor pro retinol a další formy vitamínu A. V běžných kosmetických produktech často není zřejmé, zda v nich přítomný retinol obsahuje BHT. Ani výrobce často nemusí vědět, zda jeho dodavatel ingrediencí BHT pro stabilizaci retinolu použil. Je proto bezpečnější sáhnout po kosmetice certifikované nebo také, v níž je retinol (či jiná forma vitamínu A) obsažen v přírodní podobě např. v už zmíněných rostlinných olejích.