menu

Kyselina hyaluronová - nejlepší přítel pleti

Kyselina hyaluronová

Spojení kyselina hyaluronová (hyaluronan, KH) nepochybně nepatří mezi pojmy, které by ženy měly dnes slyšet poprvé. I ty, které si dobře vystačí s několika základními, dlouhou praxí osvědčenými kosmetickými přípravky, přinejmenším tuší, že jde o jeden z největších hitů v pečující kosmetice v posledních letech. Stručně řečeno, toužíte-li po krásně hydratované, zdravě kypré a hebké pleti, kyselina hyaluronová je tím, co může vaše sny změnit ve viditelnou realitu.

Slovo kyselina může být poněkud matoucí. Obecně ji máme spojenou patrně spíše s nebezpečnými žíravinami než s čímsi pozitivním, ve skutečnosti je však celá řada kyselin přínosná a rozhodně není důvod se jim vyhýbat. Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující polysacharid s relativně vysokou molekulovou hmotností, který tvoří jednu ze základních složek mezibuněčné hmoty. Z tohoto důvodu se vyskytuje ve velkém množství právě v pokožce, kde představuje velkou část jejího "objemu". Najdeme ji ale také v očích, vlasech a dokonce v nervech. Protože má kyselina hyaluronová tak říkajíc "ráda vodu", je také důležitým prostředkem hydratace pokožky. A jak dobře víme, chybí-li hydratace, chybí také elasticita, což je jeden z častých problémů sužujících pleť.

Odtud je už snadné uvědomit si, že má-li pokožka nedostatek KH, postrádá také zmiňovaný objem, pleť je slabá, povislá, ztrácí pružnost a působí nezdravě. Za kosmetickým využitím hyaluronanu tak vlastně nestojí nijak převratná myšlenka, je to jen snaha dodat pokožce to, co do ní přirozeně patří a co jí může z nějaké příčiny chybět.

Jak se KH chová a proč ubývá

Kyselina hyaluronová má podobu jakéhosi gelu, který je schopen pohltit velké množství vody. Udává se, že dokáže absorbovat množství vody o hmotnosti až tisíckrát vyšší, než je hmotnost jí samotné. Je tedy nasnadě, jak velký rozdíl může dostatek nebo naopak nedostatek KH znamenat. V řadě laboratorních pokusů už bylo ověřeno, že dodání kyseliny hyaluronové zlepšuje pružnost pleti a redukuje výskyt vrásek, a to už po pouhých dvou týdnech. Je to vlastně jako bychom vyschlý měch naplnili po okraj vodou, ze svraštělé kůže najednou získáme krásný plný tvar. KH je také důležitá pro podporu tvorby kolagenu, který je dalším nepostradatelným prvkem pro zdravou, zářící a kvalitní pleť.

Proč ale k úbytku kyseliny hyaluronové vlastně dochází? Stojí za tím především proces stárnutí pleti související s UVB zářením, to znamená s působením slunce. Jeho nadbytek nepříznivě ovlivňuje kožní buňky, které se dostávají do zánětlivého stavu, slábnou a v důsledku produkují méně KH. Úbytek kyseliny hyaluronové navíc urychluje degradaci buněk, což dále snižuje její produkci a pleť se tak dostává do začarovaného kruhu vedoucího ke zhoršování její kvality. Naše tělo v průměru obsahuje asi 15 gramů KH, přičemž za normálních podmínek se jí denně asi 5 gramů ztratí ale současně také vyprodukuje, takže je udržována rovnováha. Pokud je však tato rovnováha narušena, začnou se na obzoru rychle rýsovat vrásky, povislá pleť a spousta dalších nepříjemných projevů.

Kyselina hyaluronová a hyaluronát sodný

Pokud se o složení kosmetiky zajímáte hlouběji, možná jste už narazily na diskuze o vztahu kyseliny hyaluronové a hyaluronátu sodného (Sodium hyaluronate), což je sůl (derivát) KH. Skutečnost je taková, že kyselina hyaluronová je sama o sobě značně nestabilní, rychle se rozkládá a má vysokou kyselost. V lidském těle se proto nevyskytuje přímo jako taková, ale právě ve formě svých solí, tj. hyaluronátu sodného. Ve stejné formě se používá také v kosmetice, ostatně v této podobě je také produkována organismy, ze kterých se pro kosmetiku získává. Označení kyselina hyaluronová v kosmetice (včetně INCI) tak vždy odkazuje na hyaluronát sodný.

Kyselina hyaluronová

Znovu zdůrazněme, že hyaluronát sodný je zcela přírodní složkou přirozeně se v našem těle vyskytující. Hovoříme-li v kosmetické použití o kyselině hyaluronové, jedná se jen o konvenci a mírně zjednodušené označení hyaluronátu. Poměrně často se objevující tvrzení, že kyselina hyaluronová a hyaluronát se od sebe liší velikostí molekul, je chybné. Jak KH tak hyaluronát můžou mít molekuly velké i malé (s velkou či malou molekulovou hmotností). Výhoda menší molekulové hmotnosti spočívá v tom, že menší molekuly lépe pronikají pokožkou, a proto přinášejí vyšší účinek.

Jak pleti dodat KH

Množství KH v těle se s věkem neustále snižuje a kolem 50 nebo 60 let už dosahuje jen asi poloviny ve srovnání s mládím. Nohužel je proto nutné ji doplňovat "z venku", což dnes naštěstí už nepředstavuje žádný problém. Aplikace kyseliny hyaluronové pro zlepšení pleti je možná několika způsoby. Lze ji nanášet na pokožku, spolknout nebo aplikovat injekčně pod kůži, což ale není způsob běžně použitelný doma. Ve středním věku za běžných okolností plně postačí použití kosmetiky obohacené o kyselinu hyaluronovou. Ve vyšším věku už je pak často potřeba zvážit i vnitřní užití v podobě doplňků označovaných často jako kolagenové boostery.

Podobné články

Kompaktní, sypký a transparentní pudr

Výběr vhodného make-upu

Krásnější pleť s vitamínem A

Vrásky jsou tu s námi

Perlový prášek v kosmetice - využití a přínosy

Jak pečovat o pleť v chladném počasí

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty