menu

Balzámy na rty - ochrana nebo riziko?

I když podzim právě převádí svá nejkrásnější kouzla s barvami listů, nastává čas krátkých dnů a nevlídného, sychravého počasí. A s ním čas svetrů a šál ale také balzámů na rty, které nás před ním mají chránit. Právě balzámy jsou dnes už naprostou samozřejmostí a asi málokdo se nad nimi nějak zamýšlí. Koupit se dají na každém rohu, nestojí moc a na první pohled se liší snad jen balením a případnou příchutí. Přesto stojí za to věnovat jim trochu více pozornosti.

Že jsou rty velmi citlivou oblastí není třeba zdůrazňovat. O to více to platí pro rty vysušené větrem a nepříjemně rozpraskané, tedy přesně ty, které rádi zvlhčíme balzámem. Ten se nám ovšem díky prasklinkám snadno dostává tak řečeno pod kůži. Ale nejen to, ať chceme nebo ne, něco balzámu se ze rtů vždy dostane i do úst a dále do těla. Uvádí se, že při intenzivním používání může člověk za rok takto "sníst" množství balzámu odpovídající několika jeho celým balením. A tady už je na místě zpozornět. Pokud balzám obsahuje potenciálně škodlivé látky, dostávají se nám do organismu v mnohem větší míře, než bychom očekávali u něčeho, co se aplikuje "jen" na kůži.

Z tohoto důvodu se na balzámy zaměřil také známý časopis dTest v jednom ze svých článků. A jak dopadlo jeho hodnocení? Podrobně ho lze prozkoumat na webové stránce časopisu, my můžeme jen krátce konstatovat, že nás výsledky příliš nepřekvapily. V testu propadly prakticky všechny běžné balzámy včetně výrobků známých značek. Mnohem lépe se vedlo několika zástupcům přírodní kosmetiky (Lavera, Saloos). Ukazuje se tedy, že i v případě něčeho tak obyčejného, jako je balzám na rty, je vhodné sáhnout po skutečné kvalitě a nepodlehnout jen logu známému z reklamy.

Závěrem lze dodat, že špatné počasí se na rtech může více podepsat i díky nevhodným rtěnkám. Pokud obsahují minerální oleje, vytváří na rtech film a činí je ještě více zranitelnými. Pokud tedy chcete během podzimu a zimy své rty opravdu chránit, začněte u dobré volby rtěnky. A samozřejmě dostatečně pijte a rty si neolizujte. Místo olizování přece máte kvalitní balzám, nebo ještě ne?

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty